Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 (Question No. 21 to 30)


21. Why is there a great concern about the microbeads that are released into environment?
(a) They are considered harmful to marine ecosystem
(b) They are considered to cause skin cancer in children
(c) They are small enough to absorbed by crop plants in irrigated fields
(d) They are often found to be used as food adulterants

Answer: (a)

22. Consider the following:

1. Carbon monoxide
2. Methane
3. Ozone
4. Sulphur dioxide

Which of the above are released into the atmosphere due to the burning of crop/biomass residue?
(a) 1 and 2 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1,2,3 and 4

Answer: (d)

23. In India, the use of carbofuran, methyl parathion phorate and triazophos is viewed with apprehension. These chemicals are used as
(a) pesticides in agriculture
(b) preservatives in processed foods
(c) fruit-ripening agents
(d) moisturising agents in cosmetics

Answer: (a)

24. Consider the following statements :

1. The Environment Protection Act, 1986 empowers the Government of India to State the requirement of public participation in the process of environmental protection, and the procedure and manner in which it is sought.
2. Lay down the standards for emission or discharge of environmental pollutants from various sources.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

25. In India, ‘extended producer responsibility’ was introduced as an important feature in which of the following?
(a) The Bio-medical Waste (management and handling) rules,1998
(b) The Recycled Plastic (manufacturing and usage) rules, 1999
(c) The e- Waste (Management and handling) rules, 2011
(d) The food safety and standard regulations, 2011

Answer: (c)

26. As per the Solid Waste Management Rules, 2016 in India , which one of the following statements is correct?
(a) Waste generator has to segregate waste into 5 categories.
(b) The Rules are applicable to notified urban local bodies, notified towns and all industrial township only.
(c) The Rules provide for exact and elaborate criteria for the identification of sites for landfills and waste processing facilities.
(d) It is mandatory on the part of waste generator that the waste generated in one district cannot be moved to another district.

Answer: (c)

27. Consider the following statements:

1. Under Ramsar convention, it is mandatory on the part of the Government on India in protect and conserve all the wetlands in the territory of India
2. The Wetlands ( Conservation and Management) Rules, 2010 were framed by the Government of India based on the recommendations of Ramsar convention.
3. The Wetlands ( Conservation and Management) Rules, 2010 also encompass the drainage area or catchment regions of the wetlands as determined by the authority

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

28. Which one the following group of a plant domesticated in the new world and introduced into the old world?

(a) Tobacco, cocoas, and rubber
(b) Tobacco, cotton and rubbers
(c) Cotton, coffee and sugarcane
(d) Rubber, coffee and wheat

Answer: (a)

29. With reference to the cultivation of Kharif crops in India in the last five years, consider the following statements :

1. Area under rice cultivation is the highest.
2. Area under the cultivation of jowar is more than that of oilseeds.
3. Area of cotton cultivation is more than that of sugarcane.
4. Area under sugarcane cultivation has steadily decreased.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (a)

30. Which Article of the Constitution of India safeguards one’s right to marry the person of one’s choice?
(a) Article 19
(b) Article 21
(c) Article 25
(d) Article 29

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email