Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2017

71. Which of the following statements best describes the term ‘Scheme for Sustainable Structuring of Stressed Assets (S4A)’, recently seen in the news?

(a) It is a procedure for considering ecological costs of developmental schemes formulated by the Government.
(b) It is a scheme of RBI for reworking the financial structure of big corporate entities facing genuine difficulties.
(c) It is a disinvestment plan of the Government regarding Central Public Sector Undertakings.
(d) It is an important provision in ‘The Insolvency and Bankruptcy Code’ recently implemented by the Government.

Answer: (b)

72. What is the purpose of setting up of Small Finance Banks (SFBs) in India?

1. To supply credit to small business units
2. To supply credit to small and marginal farmers
3. To encourage young entrepreneurs to set up business particularly in rural areas.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

73. Who among the following can join the National Pension System (NPS)?
(a) Resident Indian citizens only
(b) Persons of age from 21 to 55 only
(c) All State Government employees joining the services after the date of notification by the respective State Governments
(d) All Central Government employees including those of Armed Forces joining the services on or after 1st April, 2004

Answer: (c)

74. What is/are the most likely advantages of implementing ‘Goods and Services Tax (GST)’?

1. It will replace multiple taxes collected by multiple authorities and will thus create a single market in India.
2. It will drastically reduce the ‘Current Account Deficit’ of India and will enable it to increase its foreign exchange reserves.
3. It will enormously increase the growth and size of economy of India and will enable it to overtake China in the near future.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

75. With reference to the ‘Prohibition of Benami Property Transactions Act, 1988 (PBPT Act)’, consider the following statements:

1. A property transaction is not treated as a benami transaction if the owner of the property is not aware of the transaction.
2. Properties held benami are liable for confiscation by the Government.
3. The Act provides for three authorities for investigations but does not provide for any appellate mechanism.

Which of the statements .given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

76. Consider the following statements :

1. Tax revenue as a percent of GDP of India has steadily increased in the last decade.
2. Fiscal deficit as a percent of GDP of India has steadily increased in the last decade.

Which of the statements given above is/are correct ?
(a) 1 only?
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

77. The term ‘Domestic Content Requirement’ is sometimes seen in the news with reference to
(a) Developing solar power production in our country
(b) Granting licenses to foreign T.V. channels in our country
(c) Exporting our food products to other countries
(d) Permitting foreign educational institutions to set up their campuses in our country

Answer: (a)

78. Consider the following statements:

1. India has ratified the Trade Facilitation Agreement (TFA) of WTO.
2. TFA is a part of WTO’s Bali Ministerial Package of 2013.
3. TFA came into force in January 2016.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

79. ‘Broad-based Trade and Investment Agreement (BTIA)’ is sometimes seen in the news in the context of negotiations held between India and
(a) European Union
(b) Gulf Cooperation Council
(c) Organization for Economic Cooperation and Development
(d) Shanghai Cooperation Organization

Answer: (a)

80. The term ‘Digital Single Market Strategy’ seen in the news refers to
(a) ASEAN
(b) BRICS
(c) EU
(d) G20

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email