Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2017


31. In the context of Indian history, the principle of “Dyarchy (diarchy)” refers to
(a) Division of the central legislature into two houses.
(b) Introduction of double government i.e., Central and State governments.
(c) Having two sets of rulers; one in London and another in Delhi.
(d) Division of the subjects delegated to the provinces into two categories.

Answer: (d)

32. With reference to Indian freedom struggle, consider the following events :
1. Mutiny in Royal Indian Navy
2. Quit India Movement launched
3. Second Round Table Conference

What is the correct chronological sequence of the above events ?
(a) 1-2-3
(b) 2-1-3
(c) 3-2-1
(d) 3-1-2

Answer: (c)

33. The object of the Butler Committee of 1927 was to?
(a) Define the jurisdiction of the Central and Provincial Governments.
(b) Define the powers of the Secretary of State for India.
(c) Impose censorship on national press.
(d) Improve the relationship between the Government of India and the Indian States.

Answer: (d)

34. The Trade Disputes Act of 1929 provided for
(a) the participation of workers in the management of industries.
(b) arbitrary powers to the management to quell industrial disputes.
(c) an intervention by the British Court in the event of a trade dispute.
(d) a system of tribunals and a ban on strikes.

Answer: (d)

35. Consider the following statements:

1. The Factories Act, 1881 was passed with a view to fix the wages of industrial workers and to allow the workers to form trade unions.
2. N.M. Lokhande was a pioneer in organizing the labour movement in British India.

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

36. Consider the following pairs:

Commonly used material vs. Unwanted or controversial chemicals found in them
1. Lipstick: Lead
2. Soft drinks: Brominated vegetable oils
3. Chinese fast food: Monosodium glutamate

Which of the pairs given above is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: (d)

37. Consider the following statements:

1. In tropical regions, Zika virus disease is transmitted by the same mosquito that transmits dengue.
2. Sexual transmission of Zika virus disease is possible.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

38. Organic Light Emitting Diodes (OLEDs) are used to create digital display in many devices. What are the advantages of OLED displays over Liquid Crystal displays?

1. OLED displays can be fabricated on flexible plastic substrates.
2. Roll-up displays embedded in clothing can be made using OLEDs.
3. Transparent displays are possible using OLEDs.

Select the correct answer using the code given below
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 1, 2 and 3
(d) None of the above statements is correct

Answer: (c)

39. In India, it is legally mandatory for which of the following to report on cyber security incidents?

1. Service providers
2. Data centres
3. Body corporate

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

40. What is the purpose of ‘evolved Laser Interferometer Space Antenna (eLISA)’ project?
(a) To detect neutrinos
(b) To detect gravitational waves
(c) To detect the effectiveness of missile defence system
(d) To study the effect of solar flares on our communication systems

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email