Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2017


91. The Global Infrastructure Facility is a/an
(a) ASEAN initiative to upgrade infrastructure in Asia and financed by credit from the Asian Development Bank.
(b) World Bank collaboration that facilitates the preparation and structuring of complex infrastructure Public-Private Partnerships (PPPs) to enable mobilization of private sector and institutional investor capital.
(c) Collaboration among the major banks of the world working with the OECD and focused on expanding the set of infrastructure projects that have the potential to mobilize private investment.
(d) UNCTAD funded initiative that seeks to finance and facilitate infrastructure development in the world.

Answer: (b)

92. With reference to ‘National Investment and Infrastructure Fund’, which of the following statements is/are correct?

1. It is an organ of NITI Aayog.
2. It has a corpus of Rs. 4, 00,000 crore at present.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

93. Which of the following gives ‘Global Gender Gap Index’ ranking to the countries of the world?
(a) World Economic Forum
(b) UN Human Rights Council
(c) UN Women
(d) World Health Organization

Answer: (a)

94. Which of the following are the objectives of ‘National Nutrition Mission’?

1. To create awareness relating to malnutrition among pregnant women and lactating mothers.
2. To reduce the incidence of anemia among young children, adolescent girls and women.
3. To promote the consumption of millets, coarse cereals and unpolished rice.
4. To promote the consumption of poultry eggs.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 3 and 4 only
Answer: (a)

95. What is the purpose of Vidyanjali Yojana’?

1. To enable the famous foreign educational institutions to open their campuses in India.
2. To increase the quality of education provided in government schools by taking help from the private sector and the community.
3. To encourage voluntary monetary contributions from private individuals and organizations so as to improve the infrastructure facilities for primary and secondary schools.

Select the correct answer using the code given below :
(a) 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 2 and 3 only
Answer: (a)

96. Which of the following statements is/are correct regarding Smart India Hackathon 2017?

1. It is a centrally sponsored scheme for developing every city of our country into Smart Cities in a decade.
2. It is an initiative to identify new digital technology innovations for solving the many problems faced by our country.
3. It is a programme aimed at making all the financial transactions in our country completely digital in a decade.

Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

97. Consider the following statements:

1. The Nuclear Security Summits are periodically held under the aegis of the United Nations.
2. The International Panel on Fissile Materials is an organ of International Atomic Energy Agency.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (d)


98. With reference to the religious history of India, consider the following statements:

1. Sautrantika and Sammitiya were the sects of Jainism.
2. Sarvastivadin held that the constituents of phenomena were not wholly momentary, but existed forever in a latent form.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

99. The painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous and oft-illustrated paintings at
(a) Ajanta
(b) Badami
(c) Bagh
(d) Ellora

Answer: (a)

100. Consider the following pairs:

Traditions- Communities
1. Chaliha Sahib Festival- Sindhis
2. Nanda Raj Jaat Yatra- Gonds
3. Wari-Warkari- Santhals

Which of the pairs given above is/are correctly matched ?
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) None of the above

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email