Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2017


11. Which of the following are not necessarily the consequences of the proclamation of the President’s rule in a State?

1. Dissolution of the State Legislative Assembly
2. Removal of the Council of Ministers in the State
3. Dissolution of the local bodies

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

12. Which one of the following is not a feature of Indian federalism?
(a) There is an independent judiciary in India.
(b) Powers have been clearly divided between the Centre and the States.
(c) The federating units have been given unequal representation in the Rajya Sabha.
(d) It is the result of an agreement among the federating units.

Answer: (d)

13. Local self-government can be best explained as an exercise in
(a) Federalism
(b) Democratic decentralization
(c) Administrative delegation
(d) Direct democracy

Answer: (b)

14. The main advantage of the parliamentary form of government is that
(a) the executive and legislature work independently.
(b) it provides continuity of policy and is more efficient.
(c) the executive remains responsible to the legislature.
(d) the head of the government cannot be changed without election.

Answer: (c)

15. Out of the following statements, choose the one that brings out the principle underlying the Cabinet form of Government:

(a) An arrangement for minimizing the criticism against the Government whose responsibilities are complex and hard to carry out to the satisfaction of all.
(b) A mechanism for speeding up the activities of the Government whose responsibilities are increasing day by day.
(c) A mechanism of parliamentary democracy for ensuring collective responsibility of the Government to the people.
(d) A device for strengthening the hands of the head of the Government whose hold over the people is in a state of decline.

Answer: (c)

16. The Parliament of India exercises control over the functions of the Council of Ministers through

1. Adjournment motion
2. Question hour
3. Supplementary questions

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

17. With reference to the Parliament of India, consider the following statements:

1. A private member’s bill is a bill presented by a Member of Parliament who is not elected but only nominated by the President of India.
2. Recently, a private member’s bill has been passed in the Parliament of India for the first time in its history.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (d)

18. In India, Judicial Review implies
(a) the power of the Judiciary to pronounce upon the constitutionality of laws and executive orders.
(b) the power of the Judiciary to question the wisdom of the laws enacted by the Legislatures.
(c) the power of the Judiciary to review all the legislative enactments before they are assented to by the President.
(d) the power of the Judiciary to review its own judgements given earlier in similar or different cases.

Answer: (a)

19. For election to the Lok Sabha, a nomination paper can be filed by
(a) anyone residing in India.
(b) a resident of the constituency from which the election is to be contested.
(c) any citizen of India whose name appears in the electoral roll of a constituency.
(d) any citizen of India.

Answer: (c)

20. Consider the following statements:

1. In the election for Lok Sabha or State Assembly, the winning candidate must get at least 50 percent of the votes polled, to be declared elected.
2. According to the provisions laid down in the Constitution of India, in Lok Sabha, the Speaker’s post goes to the majority party and the Deputy Speaker’s to the Opposition.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email