Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2017


61. With reference to ‘Indian Ocean Dipole (IOD)’ sometimes mentioned in the news while forecasting Indian monsoon, which of the following statements is/are correct?

1. IOD phenomenon is characterized by a difference in sea surface temperature between tropical Western Indian Ocean and tropical Eastern Pacific Ocean.
2. An IOD phenomenon can influence an El Nino’s impact on the monsoon.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

62. Consider the following statements:

1. In India, the Himalayas are spread over five States only.
2. Western Ghats are spread over five States only.
3. Pulicat Lake is spread over two States only.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 and 3 only

Answer: (b)

63. With reference to river Teesta, consider the following statements:

1. The source of river Teesta is the same as that of Brahmaputra but it flows through Sikkim.
2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a tributary of river Teesta.
3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the border of India and Bangladesh.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

64. If you travel by road from Kohima to Kottayam, what is the minimum number of States within India through which you can travel, including the origin and the destination?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9

Answer: (b)

65, At one of the places in India, if you stand on the seashore and watch the sea, you will find that the sea water recedes from the shore line a few kilometres and comes back to the shore, twice a day, and you can actually walk on the sea floor when the water recedes. This unique phenomenon is seen at

(a) Bhavnagar
(b) Bheemunipatnam
(c) Chandipur
(d) Nagapattinam.

Answer: (c)

66. Which of the following is geographically closest to Great Nicobar ?
(a) Sumatra
(b) Borneo
(c) Java
(d) Sri Lanka

Answer: (a)

67. Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?

1. Jordan
2. Iraq
3. Lebanon
4. Syria

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 3 and 4 only

Answer: (c)

68. Consider the following statements:
1. National Payments Corporation of India (NPCI) helps in promoting the financial inclusion in the country.
2. NPCI has launched RuPay, a card payment scheme.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

69. Which of the following is a most likely consequence of implementing the ‘Unified Payments Interface (UPI)’?
(a) Mobile wallets will not be necessary for online payments.
(b) Digital currency will totally replace the physical currency in about two decades.
(c) FDI inflows will drastically increase.
(d) Direct transfer of subsidies to poor people will become very effective.

Answer: (a)

70. Which of the following statements is/are correct regarding the Monetary Policy Committee (MPC)?

1. It decides the RBI’s benchmark interest rates.
2. It is a 12-member body including the Governor of RBI and is reconstituted every year.
3. It functions under the chairmanship of the Union Finance Minister.

Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 2 and 3 only

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email