Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2017


41. The terms Event Horizon, Singularity, ‘String Theory and Standard Model are sometimes seen in the news in the context of
(a) Observation and understanding of the Universe
(b) Study of the solar and the lunar eclipses
(c) Placing satellites in the orbit of the Earth
(d) Origin and evolution of living organisms on the Earth

Answer: (a)

42. The term M-STRIPES’ is sometimes seen in the news in the context of
(a) Captive breeding of Wild Fauna
(b) Maintenance of Tiger Reserves
(c) Indigenous Satellite Navigation System
(d) Security of National Highways

Answer: (b)

43. Recently there was a proposal to translocate some of the lions from their natural habitat in Gujarat to which one of the following sites ?
(a) Corbett National Park
(b) Kuno Palpur Wildlife Sanctuary
(c) Mudumalai Wildlife Sanctuary
(d) Sariska National Park

Answer: (b)

44. In India, if a species of tortoise is declared protected under Schedule I of the Wildlife (Protection) Act, 1972, what does it imply ?
(a) It enjoys the same level of protection as the tiger.
(b) It no longer exists in the wild, a few individuals are under captive protection; and now it is impossible to prevent its extinction.
(c) It is endemic to a particular region of India.
(d) Both (b) and (c) stated above are correct in this context.

Answer: (a)

45. According to the Wildlife (Protection) Act, 1972, which of the following animals cannot be hunted by any person except under some provisions provided by law?

1. Gharial
2. Indian wild ass
3. Wild buffalo

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

46. If you want to see gharials in their natural habitat, which one of the following is the best place to visit?
(a) Bhitarkanika Mangroves
(b) Chambal River
(c) Pulicat Lake
(d) Deepor Beel

Answer: (b)

47. From the ecological point of view, which one of the following assumes importance in being a good link between the Eastern Ghats and the Western Ghats?
(a) Sathyamangalam Tiger Reserve
(b) Nallamala Forest
(c) Nagarhole National Park
(d) Seshachalam Biosphere Reserve

Answer: (a)

48. Consider the following statements in respect of Trade Related Analysis of Fauna and Flora in Commerce (TRAFFIC):

1. TRAFFIC is a bureau under United Nations Environment Programme (UNEP).
2. The mission of TRAFFIC is to ensure that trade in wild plants and animals is not a threat to the conservation of nature.

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

49. Due to some reasons, if there is a huge fall in the population of species of butterflies, what could be its likely consequence/consequences?

1. Pollination of some plants could be adversely affected.
2. There could be a drastic increase in the fungal infections of some cultivated plants.
3. It could lead to a fall in the population of some species of wasps, spiders and birds.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

50. Biological Oxygen Demand (BOD) is a standard criterion for
(a) Measuring oxygen levels in blood
(b) Computing oxygen levels in forest ecosystems
(c) Pollution assay in aquatic ecosystems
(d) Assessing oxygen levels in high altitude regions

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email