Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2017


1. Democracy’s superior virtue lies in the fact that it calls into activity
(a) the intelligence and character of ordinary men and women.
(b) the methods for strengthening executive leadership.
(c) a superior individual with dynamism and vision.
(d) a band of dedicated party workers.

Answer: (a)

2. One of the implications of equality in society is the absence of
(a) Privileges
(b) Restraints
(c) Competition
(d) Ideology

Answer: (a)

3. Which one of the following objectives is not embodied in the Preamble to the Constitution of India?
(a) Liberty of thought
(b) Economic liberty
(c) Liberty of expression
(d) Liberty of belief

Answer: (b)

4. The mind of the makers of the Constitution of India is reflected in which of the following?

(a) The Preamble
(b) The Fundamental Rights
(c) The Directive Principles of State Policy
(d) The Fundamental Duties

Answer: (a)

5. Which of the following are envisaged by the Right against Exploitation in the Constitution of India?

1. Prohibition of traffic in human beings and forced labour
2. Abolition of untouchability
3. Protection of the interests of minorities
4. Prohibition of employment of children in factories and mines

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (c)

6. Which one of the following statements is correct?
(a) Rights are claims of the State against the citizens.
(b) Rights are privileges which are incorporated in the Constitution of a State.
(c) Rights are claims of the citizens against the State.
(d) Rights are privileges of a few citizens against the many.

Answer: (c)

7. Which of the following statements is/are true of the Fundamental Duties of an Indian citizen?

1. A legislative process has been provided to enforce these duties.
2. They are correlative to legal duties.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)

8. In the context of India, which one of the following is the correct relationship between Rights and Duties?
(a) Rights are correlative with Duties.
(b) Rights are personal and hence independent of society and Duties.
(c) Rights, not Duties, are important for the advancement of the personality of the citizen.
(d) Duties, not Rights, are important for the stability of the State.

Answer: (a)

9. Which principle among the ‘following was added to the Directive Principles of State Policy by the 42nd Amendment to the Constitution?
(a) Equal pay for equal work for both men and women
(b) Participation of workers in the management of industries
(c) Right to work, education and public assistance
(d) Securing living wage and human conditions of work to workers

Answer: (b)

10. Consider the following statements:

With reference to the Constitution of India, the Directive Principles of State Policy constitute limitations upon
1. legislative function.
2. executive function.

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email