Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2017


81. Which of the following has/have occurred in India after its liberalization of economic policies in 1991?

1. Share of agriculture in GDP increased enormously.
2. Share of India’s exports in world trade increased.
3. FDI inflows increased.
4. India’s foreign exchange reserves increased enormously.

Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (b)

82. Consider the following in respect of ‘National Career Service’:

1. National Career Service is an initiative of the Department of Personnel and Training, Government of India.
2. National Career Service has been launched in a Mission Mode to improve the employment opportunities to uneducated youth of the country.

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (d)

83. With reference to ‘National Skills Qualification Framework (NSQF)’, which of the statements given below is/are correct?

1. Under NSQF, a learner can acquire the certification for competency only through formal learning.
2. An outcome expected from the implementation of NSQF is the mobility between vocational and general education.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

84. Recognition of Prior Learning Scheme’ is sometimes mentioned in the news with reference to
(a) Certifying the skills acquired by construction workers through traditional channels.
(b) Enrolling the persons in Universities for distance learning programmes.
(c) Reserving some skilled jobs to rural and urban poor in some public sector undertakings.
(d) Certifying the skills acquired by trainees under the National Skill Development Programme.

Answer: (a)

85. Consider the following statements:

1. The Standard Mark of Bureau of Indian Standards (BIS) is mandatory for automotive tyres and tubes.
2. AGMARK is a quality Certification Mark issued by the Food and Agriculture Organisation (FAO).

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (a)

86. With reference to the ‘National Intellectual Property Rights Policy’, consider the following statements:

1. It reiterates India’s commitment to the Doha Development Agenda and the TRIPS Agreement.
2. Department of Industrial Policy and Promotion is the nodal agency for regulating intellectual property rights in India.

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer: (c)

87. With reference to ‘Quality Council of India (QCI)’, consider the following statements:

1. QCI was set up jointly by the Government of India and the Indian Industry.
2. Chairman of QCI is appointed by the Prime Minister on the recommendations of the industry to the Government.

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

88. What is the aim of the programme ‘Unnat Bharat Abhiyan’?
(a) Achieving 100% literacy by promoting collaboration between voluntary organizations and government’s education system and local communities.
(b) Connecting institutions of higher education with local communities to address development challenges through appropriate technologies.
(c) Strengthening India’s scientific research institutions in order to make India a scientific and technological power.
(d) Developing human capital by allocating special funds for health care and education of rural and urban poor, and organizing skill development programmes and vocational training for them.

Answer: (b)

89. With reference to ‘Asia Pacific Ministerial Conference on Housing and Urban Development (APMCHUD)’, consider the following statements:

1. The first APMCHUD was held in India in 2006 on the theme ‘Emerging Urban Forms — Policy Responses and Governance Structure’.
2. India hosts all the Annual Ministerial Conferences in partnership with ADB, APEC and ASEAN.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (d).

90. With reference to the role of UN-Habitat in the United Nations programme working towards a better urban future, which of the statements is/are correct?

1. UN-Habitat has been mandated by the United Nations General Assembly to promote socially and environmentally sustainable towns and cities to provide adequate shelter for all.
2. Its partners are either governments or local urban authorities only.
3. UN-Habitat contributes to the overall objective of the United Nations system to reduce poverty and to promote access to safe drinking water and basic sanitation.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email