Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2017


51. In the context of solving pollution problems, what is/are the advantage/advantages of bioremediation technique?

1. It is a technique for cleaning up pollution by enhancing the same biodegradation process that occurs in nature.
2. Any contaminant with heavy metals such as cadmium and lead can be readily and completely treated by bioremediation using microorganisms.
3. Genetic engineering can be used to create microorganisms specifically designed for bioremediation.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

52. In the context of mitigating the impending global warming due to anthropogenic emissions of carbon dioxide, which of the following can be the potential sites for carbon sequestration?

1. Abandoned and uneconomic coal seams
2. Depleted oil and gas reservoirs
3. Subterranean deep saline formations

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

53. It is possible to produce algae based biofuels, but what is/are the likely limitation(s) of developing countries in promoting this industry?

1. Production of algae based biofuels is possible in seas only and not on continents.
2. Setting up and engineering the algae based biofuel production requires high level of expertise/technology until the construction is completed.
3. Economically viable production necessitates the setting up of large scale facilities which may raise ecological and social concerns.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

54. With reference to ‘Global Climate Change Alliance’, which of the following statements is/are correct?

1. It is an initiative of the European Union.
2. It provides technical and financial support to targeted developing countries to integrate climate change into their development policies and budgets.
3. It is coordinated by World Resources Institute (WRI) and World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

55. Consider the following statements:

1. Climate and Clean Air Coalition (CCAC) to reduce Short Lived Climate Pollutants is a unique initiative of G20 group of countries.
2. The CCAC focuses on methane, black carbon and hydrofluorocarbons.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

56. Consider the following statements :

The nation-wide ‘Soil Health Card Scheme’ aims at
1. expanding the cultivable area under irrigation.
2. enabling the banks to assess the quantum of loans to be granted to farmers on the basis of soil quality.
3. checking the overuse of fertilizers in farmlands.

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

57. What is/are the advantage/advantages of implementing the ‘National Agriculture Market’ (NAM) scheme?

1. It is a pan-India electronic trading portal for agricultural commodities.
2. It provides the farmers access to nationwide market, with prices commensurate with the quality of their produce.

Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

58. Which of the following practices can help in water conservation in agriculture? ‎
1. Reduced or zero tillage of the land ‎
‎2. Applying gypsum before irrigating the field ‎
‎3. Allowing crop residue to remain in the field ‎

Select the correct answer using the code given below : ‎
(a) 1 and 2 only‎
(b) 3 only ‎
(c) 1 and 3 only ‎
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

59. What is the application of Somatic Cell Nuclear Transfer (SCNT) Technology?
(a) Production of biolarvicides
(b) Manufacture of biodegradable plastics
(c) Reproductive cloning of animals
(d) Production of organisms free of diseases

Answer: (c)

60. With reference to agriculture in India, how can the technique of ‘genome sequencing’, often seen in the news, be used in the immediate future?

1. Genome sequencing can be used to identify genetic markers for disease resistance and drought tolerance in various crop plants.
2. This technique helps in reducing the time required to develop new varieties of crop plants.
3. It can be used to decipher the host-pathogen relationships in crops.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email