Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2017


21. Right to vote and to be elected in India is a
(a) Fundamental Right
(b) Natural Right
(c) Constitutional Right
(d) Legal Right

Answer: (c)

22. Consider the following statements:

1. The Election Commission of India is a five-member body.
2. Union Ministry of Home Affairs decides the election schedule for the conduct of both general elections and by-elections.
3. Election Commission resolves the disputes relating to splits/mergers of recognized political parties.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 3 only

Answer: (d)

23. Consider the following in respect of Indian Ocean Naval Symposium (IONS):

1. Inaugural IONS was held in India in 2015 under the chairmanship of the Indian Navy.
2. IONS is a voluntary initiative that seeks to increase maritime co-operation among navies of the littoral states of the Indian Ocean Region.

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (b)

24. What is the importance of developing Chabahar Port by India?
(a) India’s trade with African countries will enormously increase.
(b) India’s relations with oil-producing Arab countries will be strengthened.
(c) India will not depend on Pakistan for access to Afghanistan and Central Asia.
(d) Pakistan will facilitate and protect the installation of a gas pipeline between Iraq and India.

Answer: (c)

25. Which of the following is/are famous for Sun temples?
1. Arasavalli
2. Amarakantak
3. Omkareshwar

Select the correct answer using the code given below :
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

26. With reference to Manipuri Sankirtana, consider the following statements:
1. It is a song and dance performance.
2. Cymbals are the only musical instruments used in the performance.
3. It is performed to narrate the life and deeds of Lord Krishna.

Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3.
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1 only
Answer: (b)

27. With reference to the difference between the culture of Rigvedic Aryans and Indus Valley people, which of the following statements is/are correct?

1. Rigvedic Aryans used the coat of mail and helmet in warfare whereas the people of Indus Valley Civilization did not leave any evidence of using them.
2. Rigvedic Aryans knew gold, silver and copper whereas Indus Valley people knew only copper and iron.
3. Rigvedic Aryans had domesticated the horse whereas there is no evidence of Indus Valley people having been aware of this animal.

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

28. Which one of the following was a very important seaport in the Kakatiya kingdom?
(a) Kakinada
(b) Motupalli
(c) Machilipatnam (Masulipatnam)
(d) Nelluru

Answer: (b)

29. Who among the following was/were associated with the introduction of Ryotwari Settlement in India during the British rule?

1. Lord Cornwallis
2. Alexander Reed
3. Thomas Munro

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

30. Consider the following pairs:

1. Radhakanta Deb: First President of the British Indian Association
2. Gazulu Lakshminarasu Chetty: Founder of the Madras Mahajana Sabha
3. Surendranath Banerjee: Founder of the Indian Association

Which of the above pairs is/are correctly matched?
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email