Solved Question Paper for General Duty Medical Officer conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Medical Officer (General Duty Medical Officer), Department of Health & Family Welfare, Govt. of NCT of Delhi held on 20.10.2019.


111. Which one of the following statements regarding anthracosis is NOT correct?

(a) Simple pneumoconiosis may require about 12 years of work exposure for its development

(b) Progressive massive fibrosis (PMF) frequently results in premature death

(c) Risk of death among coal-miners is nearly five times that of the general population

(d) Coal-miners’s pneumoconiosis is a notifiable disease in Indian Mines Act of 1952

Answer: (c)

112. The Rockfeller Foundation has helped India in the following projects EXCEPT:

(a) Control of Hookworm disease

(b) Establishment of All India Institute of Hygiene and Public Health at Kolkata

(c) Establishment of National Institute of Health Administration and Education

(d) Development of Medical College Libraries, Population Studies

Answer: (c)

113. The recommended dose of Iron-folic acid (IFA) for an 8 year old child for prevention and control of anemia as per Iron Plus Initiative is:

(a) 20 mg elemental iron and 100 μg folic acid for 100 days in a year

(b) 30 mg elemental iron and 100 μg folic acid for 100 days in a year

(c) 30 mg elemental iron and 250 μg folic acid for 100 days in a year

(d) 20 mg elemental iron and 250 μg folic acid for 100 days in a year

Answer: (c)

114. ‘Sisterhood method’ is an approach used to measure:

(a) Breast cancer burden

(b) Cervix cancer burden

(c) Maternal mortality

(d) Infant mortality

Answer: (c)

115. The daily supplementary nutrition that should be given to a pregnant/lactating mother under Integrated Child Development Services Scheme (ICDS) is:

(a) 300 cal, 13–15 gm protein

(b) 300 cal, 18–20 gm protein

(c) 600 cal, 13–15 gm protein

(d) 600 cal, 18–20 gm protein

Answer: (d)

116. The period of surveillance or quarantine for a disease should be equal to:

(a) Minimum incubation period of the disease

(b) Maximum incubation period of the disease

(c) Median incubation period of the disease

(d) Does not depend on the incubation period

Answer: (b)

117. Which mode of intervention is health education?

(a) Health promotion

(b) Specific protection

(c) Early diagnosis and treatment

(d) Disability limitation

Answer: (a)

118. Polio epidemic is a:

(a) Common source single exposure epidemic

(b) Common source, continuous or repeated exposure

(c) Propagated epidemic

(d) Modern epidemic

Answer: (c)

119. Doll and Hill study on smoking and lung cancer is a:

(a) Case Control study

(b) Prospective Cohort study

(c) Retrospective Cohort study

(d) A combination of Retrospective Cohort study and Prospective Cohort study

Answer: (b)

120. Which one of the following diseases with fever and rash has an incubation period of 10-21 days?

(a) Measles

(b) Chicken pox

(c) German measles

(d) Dengue

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email