Solved Question Paper for General Duty Medical Officer conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Medical Officer (General Duty Medical Officer), Department of Health & Family Welfare, Govt. of NCT of Delhi held on 20.10.2019.


61. A 25 year old male patient presents to the emergency following road traffic accident with severe pain and swelling of right lower extremity. Local examination reveals tensly swelling lower extremity with absence of distal pulses. All of the following statements regarding this patient are correct EXCEPT:

(a) Absence of distal pulsation is an indication for fasciotomy

(b) Renal failure can occur due to myoglobinuria in this patient

(c) Lower limb can be decompressed by an incision in the posterior compartment

(d) Pain on passive movement of affected compartment muscles is an indication for fasciotomy

Answer: (c)

62. A ‘Thimble Bladder’ with ‘Golf Hole’ ureteric orifices are seen in:

(a) Schistosomiasis

(b) Carcinoma of urinary bladder

(c) Tuberculosis of urinary bladder

(d) Detrusor hypertrophy

Answer: (c)

63. Causes of Secondary lymphoedema are all EXCEPT:

(a) Filariasis

(b) Podoconiosis

(c) Bacterial infection

(d) Genetic factors

Answer: (d)

64. A person presented with local gigantism of the leg and pulsation in the lower limb vein. The probable diagnosis is:

(a) Soft tissue tumor

(b) AV fistula

(c) Varicose vein

(d) Incompetent S-F junction

Answer: (b)

65. Which one of the following statements is NOT correct in respect of cystic hygroma?

(a) It is filled with clear lymph

(b) It is situated in anterior triangle of neck

(c) It is occasionally present since birth

(d) It is lined by single layer of epithelium

Answer: (b)

66. Which of the following statements regarding medullary carcinoma of thyroid are correct?

1. It has an origin from parafollicular C cells

2. Serum thyroglobulin is valuable tumor marker

3. Lymphatic spread is present in 50–60% of cases

4. It occurs as a part of MEN–2A syndrome

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2 and 4

Answer: (c)

67. Which of the following statements regarding Crohn’s disease are correct?

1. Terminal ileum is the most common site for involvement in Crohn’s disease

2. Crohn’s disease involves the mucosa of the small intestine

3. Presence of skip lesions is a characteristic feature of Crohn’s disease

4. Crohn’s disease is often associated with perianal disease

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2,3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 3 and 4

Answer: (d)

68. Which one of the following statements about liver is correct?

(a) 80 % of blood supply is from hepatic artery

(b) Liver is divided into10 segments

(c) Liver develops from the foregut embryologically

(d) Venous drainage is into superior mesenteric vein

Answer: (c)

69. The most common site for Splenunculi is:

(a) Mesocolon

(b) Splenic vessels

(c) Splenic hilum

(d) Tail of pancreas

Answer: (c)

70. Which one of the following statements about Mesenteric cysts is NOT correct?

(a) It is more common in females

(b) It is most common in the fourth decade of life

(c) It is more common in the mesentery of the colon

(d) One third of cases are seen in patients with less than 15 years

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email