Solved Question Paper for General Duty Medical Officer conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Medical Officer (General Duty Medical Officer), Department of Health & Family Welfare, Govt. of NCT of Delhi held on 20.10.2019.


41. The most prevalent psychiatric illness in the community is:

(a) Anxiety disorders

(b) Depression

(c) Bipolar disorders

(d) Schizophrenia

Answer: (a)

42. Which one of the following anti-epileptic drugs has the lowest incidence of fetal malformations?

(a) Phenytoin

(b) Carbamazepine

(c) Levetiracetam

(d) Valproate

Answer: (b)

43. The most important, strongest risk factor for dementia is:

(a) Increasing age

(b) Male gender

(c) Smoking

(d) Atherosclerosis

Answer: (a)

44. Which one of the following most closely reflects core body temperature?

(a) Oral cavity temperature

(b) Rectal temperature

(c) Lower esophageal temperature

(d) Tympanic membrane temperature

Answer: (c)

45. ‘J waves’ on electrocardiogram are seen in:

(a) Hyperthermia

(b) Hypokalemia

(c) Hypothermia

(d) Hypercalcemia

Answer: (c)

46. Methaemoglobinaemia is associated with which of the following?

1. Dapsone

2. Chloroquine

3. Aniline dyes

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 3 only

Answer: (c)

47. Radical cure using a course of primaquine is a part of management of which of the following malaria infection?

1. P. vivax

2. P. malariae

3. P. ovale

4. P. falciparum

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1 and 3 only

(c) 1 and 2 only

(d) 4 only

Answer: (b)

48. Which of the following conditions are considered in the differential diagnosis of a patient presenting with elevated core body temperature?

1. Malaria

2. Malignant hyperpyrexia

3. Meningitis

4. Thyroid storm

5. Heat stroke

Select the correct answer using the code given below:

(a) 2 and 5 only

(b) 2, 3 and 4 only

(c) 1, 3, 4 and 5 only

(d) 1, 2, 3, 4 and 5

Answer: (d)

49. An 8 year old boy ingests twenty tablets of a drug prescribed for anemia. He develops shock, myocardial dysfunction and metabolic acidosis within a few hours. Which of the following should be used as an antidote?

(a) Sodium bicarbonate

(b) Deferoxamine

(c) Methylene blue(1%) solution

(d) N-acetylcysteine

Answer: (b)

50. A 6 year old child with chronic kidney disease presents with oliguria, metabolic acidosis and symptomatic bradycardia. Which one of the following is the drug of choice?

(a) Epinephrine

(b) Adenosine

(c) Lidocaine

(d) Amiodarone

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email