Solved Question Paper for General Duty Medical Officer conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Medical Officer (General Duty Medical Officer), Department of Health & Family Welfare, Govt. of NCT of Delhi held on 20.10.2019.


81. Consider the following in respect of vaccination in pregnancy

1. Tetanus vaccination protects both the mother and the neonate

2. Live virus vaccination can be given in pregnancy

3. Two doses of tetanus toxoid should be given at 6 weeks interval

4. Previously immunized woman does not need booster dose of tetanus vaccine

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a) 1 and 3

(b) 1 and 4

(c) 2 and 4

(d) 1 only

Answer: (a)

82. Oedema in pregnancy can be:

1. physiological oedema of pregnancy

2. always a sign of disease

3. due to cardiac failure

4. normal over the whole body

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3

(b) 2 and 3

(c) 1 and 4

(d) 1 only

Answer: (a)

83. Advantages of active management of third stage of labour are all EXCEPT:

(a) Early separation of placenta

(b) Reduction in maternal anemia

(c) Control of maternal blood pressure

(d) Prevention of postpartum haemorrhage

Answer: (c)

84. The most common cause of postpartum haemorrhage is:

(a) Uterine atony

(b) Coagulopathy

(c) Obstetric trauma

(d) Retained placenta

Answer: (a)

85. Which one of the following is NOT a pathological criterion for morbid adherent placenta?

(a) Absence of decidua basalis

(b) Presence of multiple infarctions

(c) Absence of Nitabuch’s fibrinoid layer

(d) Varying degree of penetration of villi into muscle bundles

Answer: (b)

86. Which one of the following is a systemic cause of abnormal uterine bleeding, according to FIGO classification?

(a) Adenomyosis

(b) Coagulopathy

(c) Submucosal fibroid

(d) Malignancy

Answer: (b)

87. Which one of the following is NOT a characteristic of discharge in cases of Bacterial vaginosis?

(a) Thick discharge

(b) pH ≥ 5

(c) Positive Whiff test

(d) Clue cells in wet mount microscopy

Answer: (a)

88. Which one of the following is the most common route of infection in genital tuberculosis?

(a) Lymphatic spread

(b) Hematogenous spread

(c) Ascending infection

(d) Droplet infection

Answer: (b)

89. All of the following are the risk factors for development of cervical cancer EXCEPT:

(a) High risk HPV infection

(b) Smoking

(c) Age < 30 years

(d) Multiple sexual partners

Answer: (c)

90. Which one of the following methods is NOT used as a Triage screening test for cervical cancer?

(a) Liquid based cytology

(b) Endometrial aspiration biopsy

(c) Colposcopy

(d) Hybrid capture -2 for HPV DNA

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email