Solved Question Paper for General Duty Medical Officer conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Medical Officer (General Duty Medical Officer), Department of Health & Family Welfare, Govt. of NCT of Delhi held on 20.10.2019.


11. A patient presents to the emergency with upper gastrointestinal hemorrhage. The differential diagnosis includes all EXCEPT:

(a) Diverticular disease

(b) Fundal varices

(c) Mallory-Weiss tear

(d) Cancer of esophagus

Answer: (a)

12. Consider the following statements with regard to ulcerative colitis:

1. Inflammation invariably involves the rectum and spreads proximally.

2. The inflammatory process involves all the layers of the bowel wall.

3. Rectal bleeding and bloody diarrhea are the common symptoms.

4. The first attack is usually the most severe.

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2 and 4

Answer: (c)

13. A young adult male is brought to emergency following head trauma. On investigations, the serum Na+ level is 128 mmol/L. What is the most likely cause?

(a) Adrenocortical failure

(b) Diabetes insipidus

(c) SIADH

(d) Dehydration

Answer: (c)

14. All of the following are common causes of erectile dysfunction with intact libido EXCEPT:

(a) Vascular insufficiency

(b) Anxiety

(c) Neuropathic

(d) Hypogonadism

Answer: (d)

15. Which among the following are poor prognostic indicators in glomerular disease?

1. Hypertension

2. Persistent proteinuria

3. Rapid rate of decline in renal function

4. Reduced serum creatinine levels at the time of presentation

5. Male sex

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 4 only

(b) 1, 3, 4 and 5

(c) 1, 2, 3 and 5

(d) 2, 4 and 5

Answer: (c)

16. Clue cells on Gram staining microscopy of vaginal discharge are seen in:

(a) Candidiasis

(b) Trichomoniasis

(c) Bacterial vaginosis

(d) Streptococcal infection

Answer: (c)

17. ‘Focal sensory seizures’ is a positive phenomenon seen due to pathology in which lobe of cerebral cortex?

(a) Frontal

(b) Temporal

(c) Parietal

(d) Occipital

Answer: (c)

18. Which of the following are appropriate in the work-up of patient with recurrent syncope?

1. MRI brain

2. EEG

3. ECG

4. Tilt-Table test

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1 and 2 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 3 and 4 only

Answer: (a)

19. A 65 year old male presents with slowness of movements, postural instability, rigidity and expressionless face. The most likely diagnosis is:

(a) Alzheimer’s disease

(b) Multi infarct dementia

(c) Myasthenia gravis

(d) Parkinson’s disease

Answer: (d)

20. After a head trauma, a young patient was unable to close his left eye and had drooling of saliva from left angle of mouth. He is suffering from:

(a) 7th cranial nerve injury

(b) 3rd cranial nerve injury

(c) 5th cranial injury

(d) Combined 3rd and 7th cranial nerve injuries

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email