Solved Question Paper for General Duty Medical Officer conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Medical Officer (General Duty Medical Officer), Department of Health & Family Welfare, Govt. of NCT of Delhi held on 20.10.2019.


91. All are supports of uterus EXCEPT:

(a) Uterosacral cardinal ligament

(b) Levator ani muscle complex

(c) Pelvic fascia

(d) Ovarian ligament

Answer: (d)

92. Which one of the following is NOT a determinant factor for choice of surgery in management of uterovaginal prolapse?

(a) Degree of prolapse

(b) Presence of decubitus ulcer

(c) Prior surgery for prolapse

(d) Parity

Answer: (b)

93. Stallworthy’s sign is seen in which one of the following clinical situations?

(a) Anencephaly

(b) Hydatidiform mole

(c) Placenta previa

(d) Multifetal gestation

Answer: (c)

94. A 30 year old female G3 P2+0 has come with history of two months of amenorrhoea with irregular bleeding for 3 days and history of passage of clots and some fleshy mass. Probable clinical diagnosis is:

(a) Missed abortion

(b) Incomplete abortion

(c) Inevitable abortion

(d) Septic abortion

Answer: (b)

95. Which one of the following abnormal Doppler changes is seen early in Intrauterine Growth Restriction (IUGR)?

(a) Elevated S/D ratio in umbilical artery

(b) Decreased S/D ratio in middle cerebral artery

(c) Absent end-diastolic flow in the umbilical artery

(d) Decreased S/D ratio in umbilical artery

Answer: (a)

96. Which of the following statements regarding contraception are correct?

1. Barrier methods have high failure rate unless used correctly and consistently

2. Spermicide and microbicide are not used in combination

3. Male condoms can reduce the risk of STDs

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

97. The replacement time for Cu-T 380A is:

(a) 4 years

(b) 3 years

(c) 10 years

(d) 5 years

Answer: (c)

98. Mechanism of action of Combined Oral Contraceptives (COC) includes the following EXCEPT:

(a) Inhibition of ovulation by suppression of FSH and LH

(b) Making endometrium non-receptive for implantation

(c) Making cervical mucus thick, viscid and scanty

(d) Causing breakthrough bleeding

Answer: (d)

99. Failure rate in Mini laparotomy operation is:

(a) 0.2–0.6 %

(b) 1–2 %

(c) 0.1–0.3 %

(d) 0.4–0.9 %

Answer: (c)

100. The dose required for medical method of termination of pregnancy is:

(a) Oral Mifepristone–200 mg

(b) Oral Mifepristone –200 mg and vaginal Misoprostol 600 μg

(c) Vaginal Misoprostol –800 μg

(d) Oral Mifepristone–200 mg and vaginal Misoprostol 800 μg

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email