Solved Question Paper for General Duty Medical Officer conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Medical Officer (General Duty Medical Officer), Department of Health & Family Welfare, Govt. of NCT of Delhi held on 20.10.2019.



1. A 28 year old lady develops atypical chest pain and she is advised exercise stress test to assess for coronary artery disease. In such a case, the test will have:

(a) High positive predictive value

(b) Low negative predictive value

(c) High false positive results

(d) High false negative results

Answer: (c)

2. Abnormality of which one of the following waves/segments of the ECG suggests an atrial enlargement?

(a) P-wave

(b) Q-wave

(c) T-wave

(d) ST segment

Answer: (a)

3. Which one of the following does NOT cause ST segment elevation?

(a) Hypokalemia

(b) Pericarditis

(c) Left ventricular aneurysm

(d) Pulmonary embolism

Answer: (a)

4. An elderly patient presents with exertional dyspnea. On examination, the patient has a slowrising carotid pulse, heaving apex beat and an ejection systolic murmur. The most likely 
diagnosis is:

(a) Senile degenerative aortic stenosis

(b) Rheumatic heart disease with mitral stenosis

(c) Hypertrophic obstructive cardiomyopathy

(d) Myocardial infarction

Answer: (a)

5. A plateau of inspiratory limb of flow-volume curve during spirometry is suggestive of:

(a) Chronic obstructive pulmonary disease

(b) Extrathoracic large-airway obstruction

(c) Pulmonary fibrosis

(d) Interstitial lung disease

Answer: (b)

6. Which one of the following is NOT used/advised in the stepwise management of bronchial asthma?

(a) Inhaled short-acting beta 2 agonist (SABA)

(b) Inhaled corticosteroids (ICS)

(c) Oral theophyllines

(d) Oral leukotriene receptor agonists

Answer: (d)

7. A patient presents with fever, cough and expectoration of 4 days duration. On examination the respiratory rate is 30/min and auscultation reveals bronchial breathing. Which one of the following may help in deciding regarding hospitalization of the patient?

(a) APACHE-II score

(b) CURB-65

(c) GINA guidelines

(d) BODE index

Answer: (b)

8. Consider the following statements with regard to acute rheumatic fever:

1. It is an infectious illness characterized by fever, anorexia and joint pain.

2. It is an autoimmune condition.

3. Revised Duke’s criteria are used for the diagnosis.

4. A patient presenting with chorea may be the only feature of this condition.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 2 and 3

(d) 3 and 4

Answer: (b)

9. Ulcerative colitis is characterized by all EXCEPT:

(a) Recurrence after surgery

(b) Mucus in stools

(c) Gross blood in stools

(d) Continuous disease spread

Answer: (a)

10. The urinary D-xylose test is useful in assessment of disease of:

(a) Stomach

(b) Kidney

(c) Small intestine

(d) Large intestine

Answer: (c)

Read More:


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email