Solved Question Paper for General Duty Medical Officer conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Medical Officer (General Duty Medical Officer), Department of Health & Family Welfare, Govt. of NCT of Delhi held on 20.10.2019.


21. A patient with anaemia is found to have low MCV, low reticulocyte count, low MCH, target cells on blood smear, and a normal serum ferritin levels. The most suggestive diagnosis is:

(a) Anemia of chronic disease

(b) Sideroblastic anemia

(c) Iron deficiency anemia

(d) Beta-thalassemia trait

Answer: (d)

22. Which one of the following is a suspected carcinogen for urinary bladder carcinoma?

(a) Nickel

(b) Phenacetin

(c) Vinyl chloride

(d) Asbestos

Answer: (b)

23. Consider the following statements with regard to Hematological Physiology in pregnancy:

1. There is increased plasma volume which lowers the measured hemoglobin level

2. There is progressive neutropenia

3. Tissue stores of folic acid become depleted

4. Procoagulant factors increase approximately threefold, starting from the second trimester

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 3 and 4

Answer: (d)

24. Which of the following clotting factors require Vitamin K dependent post- translational carboxylation in order to participate in the coagulation cascades?

(a) Factors I, VII, IX, XII

(b) Factors II, VIII, XI, XIII

(c) Factors V, VII, X, XI

(d) Factors II, VII, IX, X

Answer: (d)

25. Which one of the following is NOT a part of MEN-4 syndrome?

(a) Parathyroid adenoma

(b) Pituitary adenoma

(c) Testicular cancer

(d) Medullary thyroid carcinoma

Answer: (d)

26. Weight loss is a clinical feature in all EXCEPT:

(a) Thyrotoxicosis

(b) Pheochromocytoma

(c) Acromegaly

(d) Adrenal insufficiency

Answer: (c)

27. A patient presents with ‘bones, stones and abdominal groans’. This adage classically describes which one of the following conditions?

(a) Primary hypothyroidism

(b) Primary hyperparathyroidism

(c) Familial hypocalciuric hypercalcemia

(d) Hypoparathyroidism

Answer: (b)

28. Which one of the following laboratory test results is NOT confirmatory of Cushings’ syndrome?

(a) Failure to suppress serum cortisol with low dose of oral dexamethasone

(b) Abnormally elevated late night serum cortisol

(c) Abnormally elevated late night salivary cortisol

(d) Reduced levels of 24 hour urine free cortisol

Answer: (d)

29. The World Health Organization operationally defines Osteoporosis as ‘T’–score of:

(a) 0 to +1

(b) –1 to 0

(c) –2.5 to -1

(d) < -2.5

Answer: (d)

30. Which one of the following is NOT a laparoscopic bariatric surgery procedure?

(a) Gastric banding

(b) Heller’s myotomy

(c) Roux-en-y gastric bypass

(d) Duodenal switch

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email