Solved Question Paper for General Duty Medical Officer conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Medical Officer (General Duty Medical Officer), Department of Health & Family Welfare, Govt. of NCT of Delhi held on 20.10.2019.


31. A 30 year old pregnant woman is diagnosed with a urinary tract infection. The antibiotic of

choice is:

(a) Ciprofloxacin

(b) Cotrimoxazole

(c) Ampicillin

(d) Gentamycin

Answer: (c)

32. Which of the following are characteristics of scrub typhus?

1. It is caused by a spirochete

2. It is transmitted by flea bites

3. Onset of symptoms is sudden with headache, fever and malaise

4. An eschar is a valuable clinical diagnostic finding in such illness

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 3

(b) 2 and 4

(c) 3 and 4

(d) 2 and 3

Answer: (c)

33. Which of the following parameters are included in the scoring system to assess the pre-test probability of heparin-induced thrombocytopenia (HIT)?

1. Thrombocytopenia

2. Timing of fall in platelet count

3. Presence of new thrombosis

4. Likelihood of another cause for thrombocytopenia

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 4 only

(b) 1, 2 and 3 only

(c) 2, 3 and 4 only

(d) 1, 2,3 and 4

Answer: (d)

34. Which one of the following antibacterial agents targets DNA topoisomerase IV and DNA gyrase?

(a) Tetracyclines

(b) Quinolones

(c) Beta-lactams

(d) Sulfonamide-trimethoprim

Answer: (b)

35. Which one of the following fourth generation cephalosporins can be given orally?

(a) Cefotaxime

(b) Ceftriaxone

(c) Cefixime

(d) Ceftazidime

Answer: (No Answer)

36. Prion disease affecting humans includes all EXCEPT:

(a) Subacute Sclerosing Panencephalitis(SSPE)

(b) Creutzfeldt-Jakob disease

(c) Fatal familial insomnia

(d) Kuru

Answer: (a)

37. The resting basal metabolic rate in a patient with Escherichia coli septicemia:

(a) falls by 30 % to 60 %

(b) increases by 30 % to 60 %

(c) remains unchanged

(d) initially decreases, then increases

Answer: (b)

38. Casal’s necklace is seen in:

(a) Scurvy

(b) Pellagra

(c) Beri-Beri

(d) Rickets

Answer: (b)

39. Which of the following are common causes of acute monoarthritis?

1. Septic arthritis

2. Viral arthritis

3. Reactive arthritis

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

40. Which one of the following is NOT a radiological abnormality seen in rheumatoid arthritis?

(a) Periarticular osteoporosis

(b) Marginal joint erosions

(c) Pseudofractures

(d) Joint space narrowing

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email