Solved Question Paper for Senior Administrative Officer Grade I & Grade II in DRDO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Senior Administrative Officer Grade-I and Grade - II in Defence Research and Development Organisation (DRDO) held on 22.05.2016.



91. In Sun and other Stars, energy is released by:
(a) nuclear fission.
(b) nuclear fusion.
(c) gravitational force between the Sun and the Earth.
(d) Earth’s magnetism.

Answer: (b)

92. The bacterial decomposition of biological materials under aerobic condition is known as:
(a) fertilization.
(b) fermentation.
(c) composting.
(d) contamination.

Answer: (c)

93. Which one of the following is the nearest atmospheric layer to the surface of the Earth?
(a) Ionosphere
(b) Stratosphere
(c) Troposphere
(d) Mesophere

Answer: (c)

94. Suppose a boy is standing at a distance of 2 m in front of a plane mirror. What would be the distance between the boy and his image?
(a) 1 m
(b) 2 m
(c) 3 m
(d) 4 m

Answer: (d)

95. The principle on which an electric bell works is based on which one of the following properties of electric current?
(a) Heating effect of current
(b) Magnetic effect of current
(c) Electromagnetic induction
(d) Joule – Thomson effect

Answer: (b)

96. IC chips used in computers are usually made of:
(a) Chromium.
(b) Lead.
(c) Silicon.
(d) Silver.

Answer: (c)

97. The X-ray beam can be deflected:
(a) by a magnetic field only.
(b) by an electric field only.
(c) neither by a magnetic field nor by an electric field.
(d) by a magnetic field as well as by an electric field.

Answer: (c)

98. Changes that have taken place in the structures of different species of plants and animals over time in response to their habitat are called:
(a) adaptations.
(b) habitation.
(c) variations.
(d) acclimatization.

Answer: (a)

99. Which of the following are likely to happen with increase in the levels of CO2 in the atmosphere?
1. Appearance of new islands
2. Increase in acidity of sea water
3. Melting of polar ice caps
4. Mass extinction of living beings

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2
(b) 3 and 4 only
(c) 2, 3 and 4
(d) 1 and 4

Answer: (c)

100. In human beings, the gas exchange takes place in:
(a) heart.
(b) alveoli.
(c) trachea.
(d) tronchus.

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email