Solved Question Paper for Senior Administrative Officer Grade I & Grade II in DRDO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Senior Administrative Officer Grade-I and Grade - II in Defence Research and Development Organisation (DRDO) held on 22.05.2016.



51. The human tendency that seems to be arrogant, has a grandiose sense of self-importance, requires excessive admiration, and has a sense of entitlement, is known as:
(a) Machiavellianism.
(b) Narcissism.
(c) Self-monitoring.
(d) Risk-taking.

Answer: (b)

52. When a person is aggressively involved in a chronic, incessant struggle to achieve more and more in less and less time, and, if required to do so, against the opposing efforts of other things or other people, the personality is known as:
(a) Positive personality.
(b) Proactive personality.
(c) High-flying personality.
(d) Type A personality.

Answer: (d)

53. Which one of the following statements about Organizational Citizenship Behaviour (OCB) is NOT correct?
(a) It is an individual behaviour that is discretionary and yet, promotes effective functioning of the organization
(b) It has two dimensions namely OCB-Individual and OCB-Organizational having five elements of Altruism, Courtesy, Conscientiousness, Civic Virtue and Sportsmanship
(c) Extra Role Behaviour (ERB) is unrelated to the domain of OCB
(d) Whistle blowing and principled organizational dissent were not included in the original concept of OCB

Answer: (c)

54. Which one of the following statements about Albert Bandura’s Social Learning Theory is NOT correct?
(a) It is also known as self-efficacy and social cognitive theory
(b) Pygmalion effect and Galatea effect have hardly any relevance for self-efficacy
(c) Self-efficacy is an individual’s belief that he or she is capable of performing a task
(d) Enactive mastery, Vicarious modelling, Verbal persuation and Arousal are the methods of Social Efficacy

Answer: (b)

55. Interactional justice under equity theory of motivation is:
(a) perceived fairness of the amount and allocation of rewards among individuals.
(b) perceived fairness of the process used to determine the distribution of rewards.
(c) perceived degree to which an individual is treated with dignity, concern and respect.
(d) perceived fairness of the outcome of the system.

Answer: (c)

56. Which one of the following statements about Social Work is NOT correct?
(a) It is an enabling process
(b) The steps involved in Social Work are Study, Diagnosis and Treatment
(c) The ‘client-social worker’ relationship is a lifelong relationship
(d) The Social Work process cuts across individual, group and community

Answer: (c)

57. Which one of the following principles of labour welfare seeks ‘the agreement and participation in the formulation and implementation of labour welfare’?
(a) Principle of Coordination or Integration
(b) Principle of Association
(c) Principle of Accountability
(d) Principle of Self-help

Answer: (b)

58. In relation to labour welfare programmes, what is common to New Lanark Experiments of Robert Owen; ‘Saltaire’ of Titus Salt; and the Francis Cabot’s and Cadbury Brothers’ efforts?
(a) They are initiated by employers after the Government’s directions in early period of industrialization in different countries
(b) They are initiated by the employers in different countries in a laissez-faire Government policy
(c) They are initiated by the philanthropic efforts of affluent people of the society through co-operative efforts
(d) They are initiated by the union efforts

Answer: (b)

59. Which one of the following statements about the Labour Welfare Measures in India is NOT correct?
(a) There are statutory and non-statutory welfare measures
(b) There are extra-mural and intra-mural welfare provisions indicating those provided outside the precincts and inside the precincts of an organization respectively
(c) Statutory provisions are largely provided within the precincts of the organization
(d) There is no legislative measure to provide extra-mural welfare facilities like housing, recreational and education for children of workers

Answer: (d)

60. Which one of the following statements about Quality Circle is NOT correct?
(a) Quality Circle is a small group of specially trained employees from a work area who meet at least once a week to discuss work related problems
(b) It was first introduced in India in the Bharat Electronics Limited
(c) Fish-bone analysis, Pareto diagram, Statistical presentation are tools of Quality Circles
(d) It uses brain storming exercises as a method of identifying problems and their diagnosis and solutions

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email