Solved Question Paper for Senior Administrative Officer Grade I & Grade II in DRDO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Senior Administrative Officer Grade-I and Grade - II in Defence Research and Development Organisation (DRDO) held on 22.05.2016.



71. What is X in the following table?


(a) 15
(b) 30
(c) 45
(d) 60

Answer: (b)

72. If a house is called boat, a boat is called car, a car is called lion, a lion is called deer, and a deer is called water, then we drive:
(a) lion.
(b) car.
(c) water.
(d) boat.

Answer: (a)

73. Which one of the following is the third word in order of their appearance in an English dictionary?
(a) Dictum
(b) Dictate
(c) Dictionary
(d) Dictation

Answer: (c)

74. Which one of the following is the 6th term in the sequence 2, 9, 28, 65, 126, ----?
(a) 170
(b) 197
(c) 217
(d) 226

Answer: (c)

75. There are twenty people working in an office. The first group of five works between 8:00 AM and 2:00 PM, the second group of ten works between 10:00 AM and 4:00 PM and the third group of five works between 12:00 noon and 6:00 PM. There are three computers in the office which all employees frequently use. During which hours the computers are likely to be used most?
(a) 1:00 PM to 3:00 PM
(b) 12:00 noon to 2:00 PM
(c) 2:00 PM to 4:00 PM
(d) 10:00 AM to 3:00 PM

Answer: (b)

76. A set X consists of twenty distinct exponents of 3. Suppose Y consists of all positive integers each of which can be expressed as a difference of two integers belonging to X. Then what is the number of integers Y contains?
(a) 190
(b) 210
(c) 380
(d) 400

Answer: (a)

77. Consider the following two number series:



If the two number series have the same pattern, then which one of the following is the value of ‘d’?
(a) 332
(b) 330
(c) 335
(d) 336

Answer: (d)

78. If Pune is bigger than Jhansi, Sitapur is bigger than Chittor, Raigarh is not as big as Jhansi but is bigger than Sitapur, then which one of the following is the smallest?
(a) Pune
(b) Chittor
(c) Jhansi
(d) Sitapur

Answer: (b)

79. If Delhi is coded as 73541 and Calcutta is coded as 82589662, how will Calicut be coded?
(a) 8251896
(b) 8251889
(c) 8251869
(d) 8215896

Answer: (a)

80. Suppose two numbers are in ratio of 1:2. If 9 is added to both the numbers, their ratio changes to 3:5. Which one of the following is the greater number?
(a) 9
(b) 18
(c) 27
(d) 36

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email