Solved Question Paper for Senior Administrative Officer Grade I & Grade II in DRDO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Senior Administrative Officer Grade-I and Grade - II in Defence Research and Development Organisation (DRDO) held on 22.05.2016.



31. Which one of the following has NOT been a factor that influenced the demand for New International Economic Order (NIEO)? (a) The need for transfer of technology to the developing countries
(b) Vast economic gap between North and South
(c) Economic crises of developed nations
(d) Failure of UNCTAD to prevent widening gap of rich and poor nations

Answer: (c)

32. With reference to ‘Look East Policy’ of India, which of the following statements is / are correct?
1. India wants to establish itself as an important regional player in the East Asian affairs
2. India wants to plug the vacuum created by the termination of Cold War
3. India wants to restore the historical and cultural ties with its neighbours in South East and East Asia

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (b)

33. Which one of the following portfolios was held by Dr. Rajendra Prasad in the Interim Government formed in India in the year 1946?
(a) Defence
(b) External Affairs and Commonwealth Nations
(c) Food and Agriculture
(d) Human Resources

Answer: (c)

34. Who among the following is generally acknowledged as the pioneer of local self-government in modern India?
(a) Lord Ripon
(b) Lord Lytton
(c) Lord Mayo
(d) Lord Curzon

Answer: (a)

35. Who among the following signed the Jammu and Kashmir’s Instrument of Accession with India?
(a) Hari Singh
(b) Sheikh Abdullah
(c) Karan Singh
(d) Afzal Beg

Answer: (a)

36. Which one of the following Commissions was set up in pursuance of a definite provision under an Article of the Constitution of India?
(a) University Grant Commission
(b) National Human Rights Commission
(c) Election Commission
(d) Central Vigilance Commission

Answer: (c)

37. Which one of the following is NOT a principle of Panchsheel?
(a) Non-Alignment
(b) Peaceful co-existence
(c) Mutual respect for each other’s territorial integrity and sovereignty
(d) Mutual non-interference in each other’s internal affairs

Answer: (a)

38. Which one of the following is NOT a principle of trading as laid down by the World Trade Organization?
(a) Non-discrimination in trading practices
(b) Lowering trade barriers with negotiations
(c) Providing financial support to the countries having deficit balance of payments
(d) Discouraging unfair trade practices such as anti-dumping and export subsidies

Answer: (c)

39. Which of the following is/are requirement(s) of a person for appointment as a Judge of the Supreme Court of India?
1. Has been an advocate for at least fifteen years in a High Court
2. Has been a Judge of a High Court for five years
3. Is in the opinion of the President, a distinguished jurist

Select the correct answer using the code given below:
(a) 2 and 3 only
(b) 3 only
(c) 2 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

40. Which one of the following Committees made recommendations for electoral reforms in India?
(a) Balwantrai Mehta Committee
(b) B P Jeevan Reddy Committee
(c) Asok Sen Committee
(d) L M Singhvi Committee

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email