Solved Question Paper for Senior Administrative Officer Grade I & Grade II in DRDO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Senior Administrative Officer Grade-I and Grade - II in Defence Research and Development Organisation (DRDO) held on 22.05.2016.



11. Which one of the following parts of the sentence ‘Only two of the ancient sciences of India continues as effective elements in the life of the country: the Hindu “Ayurveda” and the Perso-Islamic “Unani” ’, has an error?
(a) Only two of the ancient sciences
(b) of India continues as effective elements in the life of the country
(c) the Hindu “Ayurveda” and the Perso-Islamic “Unani”
(d) no error

Answer: (b)

12. Which one of the following parts of the sentence ‘Though India’s religious life is still very vigorous, much of the earnest ethical quality implanted in the social life of India by Mahatma Gandhi have been lost ’, has an error?
(a) Though India’s religious life is still very vigorous
(b) much of the earnest ethical quality implanted in the social life of India by Mahatma Gandhi
(c) have been lost
(d) no error

Answer: (c)

13. Which one of the following parts of the sentence ‘Throughout the world the speed of change grows faster, and two opposed trends make themselves felt in increasing force ’, has an error?
(a) Throughout the world the speed of change grows faster
(b) and two opposed trends
(c) make themselves felt in increasing force
(d) no error

Answer: (c)

14. Which one of the following parts of the sentence ‘The Upanishads are not a philosophy, if we mean by the word philosophy a reasoned account or a rationalization of experiences’, has an error?
(a) The Upanishads are not a philosophy
(b) if we mean by the word philosophy a reasoned account
(c) or a rationalization of experiences
(d) no error

Answer: (a)

15. Which one of the following parts of the sentence ‘A civilization may be known by it’s ideals and means by which these are sought to be realized’, has an error?
(a) A civilization may be known
(b) by it’s ideals and means
(c) by which these are sought to be realized
(d) no error

Answer: (b)

16. Rearrange the parts of the jumbled sentence ‘and shortcomings (P) India’s social equality, its virtues (Q) lies not in any prudent decisions by men (R) but in the traditional concept of ‘Raja’ and ‘Praja’ (S)’ to make it meaningful:
(a) PRQS
(b) SPRQ
(c) QPRS
(d) QRPS

Answer: (c)

17. Rearrange the parts of the jumbled sentence ‘racial, linguistic and cultural (P) heterogeneous population of India (Q), that make up the (R) music in India is a reflection of diverse elements; (S)’ to make it meaningful:
(a) QRPS
(b) SPRQ
(c) QPRS
(d) QSRP

Answer: (b)

18. Rearrange the parts of the jumbled sentence ‘texts were imparted by God Brahma (P) down from one generation to another with time (Q) to sages in the oral forms and they have been handed (R) according to Hindu tradition, the Vedic (S)’ to make it meaningful:
(a) SPRQ
(b) SRQP
(c) QSRP
(d) PQRS

Answer: (a)

19. Rearrange the parts of the jumbled sentence ‘but the Portuguese has been perversely misunderstood (P) at the turn of the 15th century two invaders approached (Q) both initiated lasting contributions; the Mughal has been appreciated (R) India: the Portuguese by the sea and the Mughals by road (S)’ to make it meaningful:
(a) RSPQ
(b) QRPS
(c) QSRP
(d) PSQR

Answer: (c)

20. Rearrange the parts of the jumbled sentence ‘and I understand that no statement can be more inaccurate (P) nothing is more misleading than a half-truth (Q) old adage about the East and West never meeting (R) and it would be hard to find more apposite illustration of this than the (S)’ to make it meaningful:
(a) QPRS
(b) PRSQ
(c) SQRP
(d) QSRP

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email