Solved Question Paper for Senior Administrative Officer Grade I & Grade II in DRDO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Senior Administrative Officer Grade-I and Grade - II in Defence Research and Development Organisation (DRDO) held on 22.05.2016.



61. The ability to combine ideas in a unique way or to make unusual association between ideas is known as:
(a) Creativity.
(b) Innovation.
(c) Alteration.
(d) Diversity.

Answer: (a)

62. In case of the components of attitudes, the emotional or feeling segment of an attitude is known as:
(a) cognitive component.
(b) affective component.
(c) behavioural component.
(d) job component.

Answer: (b)

63. The continuous process of identifying, measuring and developing the performance of individuals and teams and aligning their performance with the organization’s goals is known as:
(a) performance monitoring.
(b) performance appraisal.
(c) performance management.
(d) performance analysis.

Answer: (c)

64. The conceptual understanding and cognitive skills of key-members in an organization is captured by which form of knowledge?
(a) Embedded knowledge
(b) Encultured knowledge
(c) Embodied knowledge
(d) Embraced knowledge

Answer: (d)

65. ‘Repertory grid’ is used in:
(a) behavioural competency analysis.
(b) knowledge management.
(c) talent management.
(d) skills analysis.

Answer: (a)

66. Which one of the following is the correct sequence of group development?
(a) Storming-Forming-Norming-Performing
(b) Norming-Forming-Performing- Storming
(c) Forming-Storming-Norming-Performing
(d) Performing-Norming-Forming-Storming

Answer: (c)

67. How does merit pay differ from a bonus?
(a) Merit pay represents a continuous increment, but bonus is a one-time payment
(b) Bonus becomes part of an employee’s basic pay, but merit pay does not
(c) Merit pay is linked to individual performance, while a bonus is linked to group productivity.
(d) Bonus is linked to individual performance, while merit pay is linked to profits

Answer: (a)

68. ‘Rewards or punishments (Carrots and Sticks) serve as means of ensuring that people behave or act in desired ways’ is the summary of:
(a) equity theory of motivation.
(b) goal theory of motivation.
(c) two-factor model of motivation.
(d) instrumentality theory of motivation.

Answer: (d)

69. Which one of the following is NOT a ‘big five’ personality dimension as propounded by Deary and Matthews?
(a) Introversion
(b) Agreeableness
(c) Conscientiousness
(d) Neuroticism

Answer: (a)

70. Which of the following statements about organizational learning are correct?
1. Organizational learning can be characterized as an intricate three stage process consisting of knowledge acquisition, dissemination and shared implementation
2. Single-loop learning is sequential, incremental and focused on issues and opportunities that are within the scope of organization’s activities
3. Double loop learning occurs when the external environment imposes new challenges
4. Double loop learning does not question why the problem occurred and does not tackle its root causes

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 2 only
(c) 3 and 4
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email