Solved Question Paper for Administrative Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Administrative Officer in Geological Survey of India (GSI) held on 23.09.2018.


111. In software context, SQLite is a:
(a) Relational Database engine
(b) Real-time Operating System
(c) Anti-virus Software
(d) Network Operating System
Answer: (a)


112. ISO 9001 is a Standard for:
(a) Information Security Management
(b) Risk Management
(c) Quality Management
(d) Food Safety Management
Answer: (c)


113. Wanna Cry is a Ransomeware cryptoworm, which targeted mostly the computers running with:
(a) Linux Operating System
(b) MAC Operating System
(c) Unix Operating System
(d) Windows Operating System
Answer: (d)


114. Which one of the following generally stores in Read Only Memory (ROM) of a computer?
(a) System Software
(b) Firmware
(c) Open Source Software
(d) Application Software
Answer: (b)


115. SCSI is a port meant for transmitting fast data, which stands for:
(a) Small Computer System Interface
(b) Small Computer Software Interface
(c) Small Computer System Integration
(d) Small Computer Software Integration
Answer: (a)


116. A computer performs its operation in fraction of a second. What is the equivalent of a
Picosecond?
(a) 10-9 second
(b) 10-12 second
(c) 109 second
(d) 1012 second
Answer: (b)


117. Computer memory generally measures in Bytes. One Petabyte of computer memory is equivalent to:
(a) 1024 Gigabytes
(b) 1024 Megabytes
(c) 1024 Terabytes
(d) 1024 Zetabytes
Answer: (c)


118. The Hexadecimal equivalent of the Binary number 1111100101000111111 is:
(a) 7CA3F
(b) F9477
(c) F3AC7
(d) 7749F

Answer: (a)

119. The motherboard of a computer contains a special chip known as BIOS. Which one of the
following is NOT a function of BIOS?
(a) It tests computer’s processor memory
(b) It searches for operating system and load into the system
(c) It provides a basic interface between operating system and hardware
(d) It accomplishes the execution of a program

Answer: (d)

120. Which one of the following techniques divides the physical memory space into multiple blocks and each block has a specific length?
(a) Segmentation
(b) Paging
(c) Swapping
(d) Fragmentation

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email