Solved Question Paper for Administrative Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Administrative Officer in Geological Survey of India (GSI) 23.09.2018.


61. Which of the following conventions of the I.L.O. is associated with the “Freedom of Association and Right to Organise”?
(a) Convention No. 87
(b) Convention No. 29
(c) Convention No. 138
(d) Convention No. 17
Answer: (a)


62. Which of the following indicates the conclusion of the conciliation proceedings relating to a dispute initiated by a Conciliation Officer, under the provisions of the Industrial Dispute Act,
1947?
(a) The day on which the conciliation officer declares the failure of conciliation
(b) The day the conciliation officer sends his failure report to the appropriate Government
(c) The day the dispute is referred to the Labour Court by the appropriate Government after
receipt of the failure report
(d) The day the failure report sent by the conciliation officer is being received by the
appropriate Government
Answer: (d)


63. Which of the following statements relating to the Grievance Redressal Committee under the Industrial Disputes Act, 1947 is NOT true?
(a) Every industrial establishment employing twenty or more workmen shall have a
Grievance Redressal Committee
(b) The Grievance Redressal Committee shall consist of equal number of members from
employer and workmen
(c) The total number of members of the Grievance Redressal Committee at the maximum
shall be ten
(d) The Grievance Redressal Committee may complete its proceedings within forty five days
on receipt of a written application from the aggrieved party
Answer: (c)


64. As per the provisions of the Industrial Disputes Act, 1947, under which of the following
conditions a strike declared by the workmen employed in a public utility service establishment
shall be illegal?
(a) Giving a notice of strike to the employer within six weeks before striking
(b) During pendency of conciliation proceedings before a conciliation officer and seven
days after conclusion of such proceedings
(c) After fourteen days of giving a notice of strike
(d) Within two months after the conclusion of the proceedings pending before a Labour
Court
Answer: (b)


65. An employee working in a factory retires from service after rendering continuous service for a period of twenty four years. The last wages drawn by the employee before retirement was Rs. 39,000/- per month. What is the amount of gratuity the employee shall be entitled to?
(a) Rs. 5,40,000/-
(b) Rs. 4,68,000/-
(c) Rs. 5,28,000/-
(d) Rs. 4,94,000/-
Answer: (a)


66. Which of the following statements is NOT correct relating to the Marxist perspective to
industrial relations?
(a) Class conflict is necessary for social change
(b) The legal framework of employment supports the interest of employees
(c) It considers pluralism a mere illusion
(d) It sees industrial conflict as synonymous with political and social conflicts
Answer: (b)


67. Which of the following statements relating to the unitary perspective concerning industrial
relations are correct?
1. There is only one source of authority i.e. the management
2. Conflict is irrational and unnecessary
3. Conflict is necessary, but it can be and needs to be managed and resolved
4. Trade unions are necessary and they should be encouraged

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 4
(b) 1 and 4 only
(c) 1 and 2 only
(d) 3 and 4
Answer: (c)


68. Which of the following statements relating to the Non-Statutory Central Wage Boards in India are correct?
1. Wage Boards were set up primarily on the basis of the Industrial Policy Resolution
1956
2. The first Wage Board was set up in 1957
3. The first Wage Board was set up for tea plantation
4. The Boards are purely recommendatory bodies

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 3 and 4
(b) 2 and 4 only
(c) 2 and 3
(d) 1, 2 and 4
Answer: (b)


69. A dispute involving an individual workman relating to which of the following issues shall NOT be an industrial dispute without the support of a trade union or an appreciable number of workmen under the provisions of the Industrial Disputes Act, 1947?
(a) Retrenchment
(b) Termination of employment
(c) Transfer and Promotion
(d) Dismissal / Discharge
Answer: (c)


70. Which of the following are considered to be the methods of resolving industrial disputes without State intervention?
1. Collective bargaining
2. Conciliation
3. Voluntary arbitration
4. Adjudication

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 3 and 4
(b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3 only
Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email