Solved Question Paper for Administrative Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Administrative Officer in Geological Survey of India (GSI) 23.09.2018.


41. The tendency of individuals to expend less effort when working collectively than when working individually is known as:
(a) Social loafing
(b) Social learning
(c) Group shifting
(d) Social isolating
Answer: (a)


42. The belief that the conflict is not only a positive force in a group but it is also an absolute
necessity for a group to perform effectively, is associated with which one of the following views
of conflict?
(a) Traditional view
(b) Human relations view
(c) Human reaction view
(d) Interactionist view
Answer: (d)


43. The third dimension identified by Reddin in his ‘3-D Model’ of Leadership is:
(a) Task orientation
(b) Effectiveness
(c) Relation orientation
(d) Environment
Answer: (b)


44. Who among the following have identified the five forms of powers namely, reward power,
coercive power, expert power, referent power and legitimate power, in the context of
organizations?
(a) Blame and Mouton
(b) Schuler and Jackson
(c) Koontz and O’Donnell
(d) French and Raven
Answer: (d)


45. The method of determining the relative worth of a job is known as:
(a) Job evaluation
(b) Job analysis
(c) Job rotation
(d) Job enrichment
Answer: (a)


46. The capacity of a group of people to pull together persistently in pursuit of a common purpose is known as:
(a) Motivation
(b) Job satisfaction
(c) Work culture
(d) Morale
Answer: (d)


47. The process of helping redundant employees to find alternative work is known as:
(a) Outplacement
(b) Golden handshake
(c) Downsizing
(d) Mentoring
Answer: (a)


48. Many organization use ‘SMART’ to summarize the criteria for objectives of performance
management. Which one of the following correctly explains the term SMART?
(a) Sustainable, Measurable, Achievable, Relevant and Time framed
(b) Specific, Measurable, Achievable, Relevant and Time bound
(c) Situational, Motivational, Agreeable, Resourceful and Trustable
(d) Specific, Measurable, Agreeable, Resourceful and Time bound
Answer: (b)


49. A document containing the minimum acceptable human qualities necessary to perform a job properly is known as:
(a) Job specification
(b) Job evaluation
(c) Job description
(d) Job enrichment
Answer: (a)


50. Which one of the following is a content theory of motivation?
(a) Expectancy theory
(b) Goal achievement theory
(c) Equity theory
(d) Maslow’s need hierarchy theory
Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email