Solved Question Paper for Administrative Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Administrative Officer in Geological Survey of India (GSI) 23.09.2018.


101. In dark, when the plant is neither photosynthesizing nor requiring any CO2, the stomata remain:
(a) completely open
(b) completely closed
(c) partially open
(d) partially closed
Answer: (b)


102. Which one of the following statements is true for the human male and female gametes?
(a) Male is homogametic and female is heterogametic
(b) Female is homogametic and male is heterogametic
(c) Both male and female are homogametic
(d) Both male and female are heterogametic
Answer: (b)


103. Which one of the following combinations of food type would have maximum unsaturated fat and thus would pose minimum threat to heart disease?
(a) Milk and butter
(b) Red meat and egg
(c) Cream and cheese
(d) Fish and vegetable oil
Answer: (d)


104. The main function of fibre present in the food we eat is:
(a) it provides nutrients and is digested to simpler forms.
(b) it regulates the muscular movement of alimentary canal.
(c) it contains beneficial microorganisms.
(d) it neutralizes the acidity of the stomach.
Answer: (b)


105. Which one of the following combinations correctly represents the stored food in plants, animals
and fungi respectively?
(a) Sugar, glycogen, starch
(b) Starch, glycogen, starch
(c) Starch, glycogen, glycogen
(d) Glycogen, sugar, starch
Answer: (c)


106. Which of the following will NOT help in curing stomach acidity?
(a) Magnesium hydroxide
(b) Calcium carbonate
(c) Sodium hydrogen carbonate
(d) Barium sulphate
Answer: (d)


107. Which element is used in X-ray diagnosis?
(a) Magnesium
(b) Strontium
(c) Barium
(d) Calcium
Answer: (c)


108. Which of the following solids CANNOT sublime at room temperature?
(a) Ammonium Chloride
(b) Iodine
(c) Naphthalene
(d) Dry ice
Answer: (a)


109. Which of the following acids is NOT found in plants?
(a) Citric acid
(b) Tartaric acid
(c) Uric acid
(d) Ascorbic acid
Answer: (c)


110. Thermal decomposition of copper carbonate gives:
(a) copper oxide and carbon monoxide.
(b) copper oxide and carbon dioxide.
(c) copper metal and carbon dioxide.
(d) copper carbide and oxygen.
Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email