Solved Question Paper for Administrative Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Administrative Officer in Geological Survey of India (GSI) 23.09.2018.


51. Which one of the following is NOT a technique for forecasting human resource demand for an organization?
(a) Predictor variable
(b) Zero-base technique
(c) Top-bottom technique
(d) Simulation technique

Answer: (c)

52. Which one of the following models of Human Resource Management emphasizes that
employees are resources in the same way as any other business resource and must be obtained as cheaply as possible, used sparingly and developed and exploited as much as possible?
(a) Harvard Model
(b) Michigan Model
(c) Baldrige Model
(d) Triarchic Model
Answer: (b)


53. Which one of the following is NOT a type of Validity in the context of a psychological test /
instrument to measure personality used in the process of selection?
(a) Construct validity
(b) Content validity
(c) Face validity
(d) Zero validity
Answer: (d)


54. Which one of the following is NOT part of HR scorecard developed by Beatty et al. (2003)?
(a) HR competencies
(b) HR practices
(c) HR security
(d) HR deliverables
Answer: (c)


55. According to Herzberg’s Two-factor Theory, which one of the following is a motivator?
(a) Supervision
(b) Work group
(c) Responsibility
(d) Salary
Answer: (c)


56. The training technique in which trainees learn on the actual or simulated equipment they will use on the job but are actually trained off the job is known as:
(a) Sensitivity training
(b) Vestibule training
(c) Diversity training
(d) Controlled training
Answer: (b)


57. ‘BARS’, a method of performance appraisal stands for:
(a) Behaviourally Anchored Rating Scale
(b) Behaviour Appraisal Rating Scale
(c) Basic Appraisal Rating Scale
(d) Behaviour Approach Ranking Scale
Answer: (a)


58. Graphology is a method used mainly in:
(a) Training
(b) Selection
(c) Promotion
(d) Placement
Answer: (b)


59. Which one of the following terms was NOT used by Kurt Lewin while proposing the basic
mechanism for managing change?
(a) defreezing
(b) changing
(c) unfreezing
(d) refreezing
Answer: (a)


60. Which of the following statements relating to Scanlon’s Incentive Plan are correct?
1. The plan formula divides payroll expenses by total sales
2. It creates production standards for each department
3. The plan includes participative management systems using committees
4. The plan formula uses sales value minus materials and supplies, all divided into payroll
expenses

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 3 only
(b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 4 only
(d) 2, 3 and 4
Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email