Solved Question Paper for Administrative Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Administrative Officer in Geological Survey of India (GSI) 23.09.2018.



1. Which one of the following parts of the sentence ‘The importance of preserving cinema as an art and historical document have been recognized all over the world,’ has an error?
(a) The importance of preserving
(b) cinema as an art
(c) and historical document
(d) have been recognized all over the world
Answer: (d)


2. Which one of the following parts of the sentence ‘Increased commercial activity and the
consequents growth of money economy led to a proliferation of arts and crafts,’ has an error?
(a) Increased commercial activity
(b) and the consequents growth of
(c) money economy led
(d) to a proliferation of arts and crafts
Answer: (b)


3.Which one of the following parts of the sentence ‘If he kept the promise of visiting us last week,we would have given him the offer,’ has an error?
(a) If he kept
(b) the promise of visiting us
(c) last week
(d) we would have given him the offer
Answer: (a)


4.Which one of the following parts of the sentence ‘Every bottle of this company’s water is put
through rigorous multistage purification which include micron filtration’ has an error?
(a) Every bottle of this company’s water
(b) is put through
(c) rigorous multistage purification
(d) which include micron filtration
Answer: (d)


5. Which one of the following is the appropriate question tag in the sentence ‘They will not carry
out the work as desired, _________’
(a) will they?
(b) won’t they?
(c) can’t they?
(d) aren’t they?
Answer: (a)


6. Which one of the following is the appropriate question tag in the sentence ‘She has written the story in such way that it attracts an award, ______________’
(a) has she?
(b) isn’t she?
(c) is she?
(d) hasn’t she?
Answer: (d)


7. Which one of the following is the appropriate question tag in the sentence ‘Let’s go to the
wedding party, _________’
(a) aren’t we?
(b) shall we?
(c) do we?
(d) are we?
Answer: (b)


8. Which one of the following is the appropriate question tag in the sentence ‘There is an old
monument at the end of the village, _______________’
(a) is it there?
(b) is there?
(c) isn’t it?
(d) was there?
Answer: (c)


9. Which one of the following is the synonym of the word written in capital letters in the sentence
‘He DECRIED the practice of corruption and favouritism in public life’?
(a) Praised
(b) Denounced
(c) Worried
(d) Pondered
Answer: (b)


10. Which one of the following is the synonym of the word written in capital letters in the sentence
‘At the INSTANCE of the minister the tree plantation was carried out in the village’?
(a) Case
(b) Invite
(c) Fund
(d) Request
Answer: (d)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Solved Question Paper for Assistant Geologists in Geological Survey of India conducted by UPSC

  91. The midoceanic ridges are: (a) Elongated hill that is no higher than 1,000 meters (b) Reminent of extinct volcano in the mid of the oc...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email