Solved Question Paper for Administrative Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Administrative Officer in Geological Survey of India (GSI) 23.09.2018.


81. In the sequence 3,5,6,10,9,15,12, A, B,…… what are the values of A and B?
(a) A=18, B=20
(b) A=15, B=20
(c) A=15, B=18
(d) A=20, B=15
Answer: (d)


82. Number of students speaking English and Hindi are in the ratio of 4:5. If the number of students speaking English increased by 35% and speaking Hindi increased by 20%, what is the new ratio?
(a) 7:8
(b) 8:9
(c) 9:10
(d) Can’t be determined
Answer: (c)


83. A pen is sold in Rs.121 with a profit of 10%. How much the seller spent when he bought the
pen?
(a) Rs. 100
(b) Rs. 105
(c) Rs. 110
(d) Rs. 115
Answer: (c)


84. The number of English alphabet (capital) which have the same image in a mirror is:
(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11
Answer: (d)


85. Pointing to Geeta, Sita said, ‘her mother is the only daughter of my mother’. How is Sita related to Geeta?
(a) Mother
(b) Daughter
(c) Sister
(d) Grand mother
Answer: (a)


86.

Answer: (b)


87. The area of the triangle whose vertices are (5, 5), (6, 6), and (7, 5) is:
(a) 125 Sq. unit
(b) 1 Sq. unit
(c) 10 Sq. unit
(d) √2 Sq. unit
Answer: (b)


88. If ‘b’ is an even integer less than 55, then how many pairs of positive integers ‘a’ and ‘b’ satisfy the following equation?

(a) 5
(b) 4
(c) 3
(d) 2

Answer: (b)


89. If a person cycles at 8 Km/h, then the person arrives at a certain place at 1 pm. If the person cycles at 12 Km/h, then the person will arrive at the same place at 11 am. At what speed must the person cycle to get there at noon?
(a) 8 Km/h
(b) 9.6 Km/h
(c) 10 Km/h
(d) 12 Km/h
Answer: (b)


90. Eight points are marked on a straight line and nine points are marked on another parallel straight line. How many triangles can be constructed with vertices among the above points?
(a) 252
(b) 288
(c) 540
(d) 680
Answer: (c)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email