Solved Question Paper for Administrative Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Administrative Officer in Geological Survey of India (GSI) 23.09.2018.


21. Which among the following was NOT an impact of the partition?
(a) A separate Constituent Assembly was set up for Pakistan
(b) Representatives of NWFP, Bengal, Punjab, Sind, Baluchistan and the Sylhet district of Assam ceased to be members of Constituent Assembly of India
(c) Fresh election were held in the provinces of West Bengal and East Punjab
(d) The membership of the Constituent Assembly of India increased
Answer: (d)


22. Which one of the following statements regarding the ordinance making power of the President is NOT correct?
(a) The President can exercise this power at any time
(b) All ordinances must be laid before both houses of the Parliament
(c) They may be withdrawn at any time by the President
(d) They have the same force and effect as an Act of the Parliament
Answer: (a)


23. Which one of the following regarding the election of the Vice President of India is correct?
(a) The Vice President is elected by an electoral college consisting of members of both Houses of the Parliament
(b) The Vice President is elected by members of the Rajya Sabha
(c) The Vice President is elected by members of both houses of the Parliament and the State
Legislative Assemblies
(d) The Vice President is elected by an electoral college consisting of elected members of the
Lok Sabha and Rajya Sabha
Answer: (a)


24. The National Livestock Mission was launched during which five year plan?
(a) Ninth five year plan
(b) Tenth five year plan
(c) Eleventh five year plan
(d) Twelfth five year plan
Answer: (d)


25. Which of the following ministries are involved in facilitating the e-visa regime in India?
1. Ministry of Home Affairs
2. Ministry of Tourism
3. Ministry of External Affairs
4. Ministry of Culture

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 3 only
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 2 and 3
(d) 1, 2 and 4
Answer: (c)


26. Integrated Development of Theme – Based Tourist circuits has been launched under which of the following schemes of the Ministry of Tourism?
(a) Swadesh Darshan Scheme
(b) PRASAD Scheme
(c) Swachh Paryatan
(d) Bharat Parv
Answer: (a)


27. In 2006, The Government of India set up a nodal body to coordinate, monitor and enforce all statistical activities of the country. What is the name of the body?
(a) National Sample Survey office
(b) Central Statistics office
(c) Indian Statistical Institute
(d) National Statistical Commission
Answer: (d)


28. The National Sample Survey Office (NSSO) functions under the purview of which of the
following ministries?
(a) Ministry of Statistics and Programme Implementation
(b) Ministry of Planning
(c) Ministry of Science & Technology
(d) Ministry of Home Affairs
Answer: (a)


29. Bharat Net is a digital programme of the Government of India which seeks to:
(a) link Gram Panchayats through broadband optical fibre network.
(b) regulate the creation of telecom infrastructure.
(c) regulate sharing of infrastructure among service providers.
(d) to regulate the use of underground and over ground infrastructure.
Answer: (a)


30. Which one of the following statements regarding the Padhe Bharat Badhe Bharat (PBBB)
programme is NOT correct?
(a) It is a sub – programme of the Sarva Shiksha Abhiyaan
(b) It focuses on foundational learning in early grades
(c) It emphasizes reading, writing and comprehension
(d) It motivates students to excel in science and technology
Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email