Solved Question Paper for Administrative Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Administrative Officer in Geological Survey of India (GSI) 23.09.2018.


11. Which one of the following is the synonym of the word written in capital letters in the sentence ‘Whoever shall EXALT himself shall be abased’?
(a) Disparage
(b) Elevate
(c) Claim
(d) Lower
Answer: (b)


12. Which one of the following is the synonym of the word written in capital letters in the sentence ‘There is a need to GARNER the energy of youth to be contributing citizens’?
(a) Bring to the front
(b) Gather
(c) Scatter
(d) Make them
Answer: (b)


13. Which one of the following phrasal verbs may be used in the blank space in the sentence ‘While walking on the road side I _______________ some rare stones which are different from this
landscape’?
(a) come about
(b) come by
(c) come across
(d) come with
Answer: (c)


14. Which one of the following phrasal verbs may be used in the blank space in the sentence ‘The school was ___________________ by a group of philanthropist and social workers’?
(a) set up
(b) set in
(c) set on
(d) set back
Answer: (a)


15. Which one of the following phrasal verbs may be used in the blank space in the sentence ‘He is reluctant to take up this assignment, but I am ________ him.’?
(a) working on
(b) working by
(c) work in
(d) work about
Answer: (a)


16. Which one of the following phrasal verbs may be used in the blank space in the sentence ‘A
__________ notice has been issued by the vigilance department for fraudulent agencies.’?
(a) look in
(b) lock up
(c) look out
(d) look for
Answer: (c)


17. Which one of the following is the antonym of the word written in capital letters in the sentence ‘The actor felt SWAMPED when his 100th movie was released’?
(a) Underwhelmed
(b) Busy
(c) Hectic
(d) Glad
Answer: (a)


18. Which one of the following is the antonym of the word written in capital letters in the sentence ‘The teacher wanted her students to be SPLENDID in their performance’?
(a) Superb
(b) Winning
(c) Unimpressive
(d) Splendour
Answer: (c)


19. Which one of the following is the antonym of the word written in capital letters in the sentence ‘Everyone in the group wanted to RESIST but could not do it’?
(a) Accept
(b) Resistance
(c) Antagonize
(d) Anger
Answer: (a)


20. Which one of the following is the antonym of the word written in capital letters in the sentence ‘The test has been postponed due to INCESSANT rains’?
(a) Nonstop
(b) Continual
(c) Sporadic
(d) Constant
Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email