Solved Question Paper for Administrative Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Administrative Officer in Geological Survey of India (GSI) 23.09.2018.


71. Which one of the following is associated with the process where union membership is a
prerequisite for employment in a firm?
(a) Union contract
(b) Union shop
(c) Check-off
(d) Closed shop
Answer: (d)


72. Which of the following is an adjudication authority in resolving industrial disputes in India under the provisions of the Industrial Disputes Act, 1947?
(a) Court of Inquiry
(b) Labour Court
(c) Board of Conciliation
(d) Conciliation Officer
Answer: (b)


73. Which one of the following is NOT an objective of the Indian Labour Conference and Standing Labour Committee constituted by the Government?
(a) Promote uniformly in Labour Legislations
(b) Use it as a forum for resolving disputes between employers and employees
(c) Lay down a procedure for settlement of industrial disputes
(d) Discuss all matters of all-India importance as between employers and employees
Answer: (b)


74. Which of the following gives the correct order of their formation from the earliest to the latest?
(a) AITUC, INTUC, HMS, UTUC, CITU
(b) INTUC, HMS, UTUC, AITUC, CITU
(c) AITUC, INTUC, UTUC, CITU, HMS
(d) INTUC, AITUC, UTUC, HMS, CITU
Answer: (a)


75. Which one of the following is NOT covered under the functional types of unionism identified by Robert Hoxie?
(a) Business unionism
(b) Predatory unionism
(c) Evolutionary unionism
(d) Friendly or uplift unionism
Answer: (c)


76. Which one of the following Acts is the first major step in promoting workers participation in management in India?
(a) Industrial Employment (Standing orders) Act, 1946
(b) Equal Remuneration Act, 1976
(c) Industrial Disputes Act, 1947
(d) Contract Labour (Regulation and Abolition) Act, 1970
Answer: (c)


77. Who has advanced the concept of Industrial Relations as a function of actors, their ideologies, and context resulting into a set of rules governing the actors at the workplace?
(a) Dale Yoder
(b) Sydney and Beatrice Webbs
(c) Michael Poole
(d) John T. Dunlop
Answer: (d)


78. Which among the following has defined ‘Social dialog’ as “all types of negotiations and
consultations or simple exchange of information between / among representatives of the
Government, employers and workers on issues of common interest relating to economic and
social policies”?
(a) The Indian Labour Conference
(b) The Philadelphia Declaration
(c) The Standing Labour Committee
(d) The International Labour Organization
Answer: (d)


79. Who defined collective bargaining as a “Social process that continually turns disagreements into agreements in an orderly fashion”?
(a) Alan Fox
(b) Alan Flanders
(c) Neil W. Chamberlain
(d) V. B. Singh
Answer: (b)


80. In the context of HRD, ‘the art of facilitating the enhanced performance, learning and
development of others’ is known as:
(a) Behavioural Modeling
(b) Mentoring
(c) Stimulating
(d) Coaching
Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email