Solved Question Paper for Administrative Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Administrative Officer in Geological Survey of India (GSI) 23.09.2018.


91. 
(a) 0
(b) 1
(c) 2
(d) -2
Answer: (c)


92. The number of 8-digit numbers in which no two consecutive digits are identical, is:


Answer: (c)


93. In a community, 60 persons play cricket, 64 persons play hockey and 90 persons play chess. What can be the maximum number of persons in this community who play exactly two of these three games?
(a) 214
(b) 154
(c) 150
(d) 107
Answer: (d)


94.
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) None of these
Answer: (d)


95. If two altitudes of a triangle are 7 units and 9 units, then what is the minimum possible length of the third altitude?


Answer: (d)


96. One feels hotter at the top of a flame than the sides because of:
(a) Conduction.
(b) Convection.
(c) Radiation.
(d) both conduction and radiation.
Answer: (d)


97. Water is boiling in a flask over a burner. To reduce the boiling temperature one must:
(a) reduce the surrounding temperature.
(b) connect the mouth of flask to an evacuating system.
(c) supply heat from a very intense heat source.
(d) close the container with an airtight cork.
Answer: (b)


98. Rainbow is formed due to combination of:
(a) refraction and scattering
(b) refraction and absorption
(c) dispersion and total internal reflection
(d) dispersion and focusing
Answer: (c)


99. Which one of the following is NOT correct when two convex lenses are in contact?
(a) A change in magnification
(b) Increases the resultant power
(c) Changes the field of view
(d) Increases the resultant focal length
Answer: (d)


100. For critical angle of incidence, the refracted angle is always:
(a) Equal to the angle of incidence
(b) Less than the angle of incidence
(c) 90°
(d) 180°
Answer: (c)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email